't Zusje
Last minute

Gamba & buikspek

Geniet van de smaaksensatie van een heerlijk gegrild buikspekje met knoflookgamba. 🍤

Ingrediënten (voor 4 personen)
Het gegrilde buikspekje

  • 500 gram gepekeld buikspek
  • 1 tl zout
  • 125 gram grove bouillongroente
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kruidnagel
  • 1 takje tijm
  • 1/2 takje rozemarijn
  • 1 teen knoflook

De knoflookgamba’s

  • 8 black tiger gamba’s
  • 1 teen knoflook

De pastinaakcrème

  • 500 gram pastinaak
  • 125 gram slagroom
  • Water

Overige ingrediënten

  • 75 gram hazelnoten
  • 100 gram witte beukenzwammetjes
  • 1 sjalotje
  • 1/4 bosje peterselie
  • Zonnebloemolie
  • 30 gram roomboter

Bereidingswijze

Leg de buikspek in een pan, giet er water op totdat deze goed onder staat en voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng aan de kook en laat het minimaal 2 uur sudderen totdat het gaar is en bijna uit elkaar valt. Leg het spek daarna op een bakplaat en plaats hier een bakplaat op. Zet hier vervolgens iets zwaars op, zodat het spek goed onder druk staat en zet deze in de koelkast. Laat het spek goed koelen en snijd er mooie vierkante plakjes van, van ongeveer 2 cm dik. Ontdooi ondertussen de gamba’s en ontdoe ze van het darmkanaal. Pel en snijd de knoflook fijn en meng deze met de gamba’s. Zet ook deze in de koelkast.

Schil de pastinaak en snijd deze in gelijke blokjes. Voeg in een steelpan de pastinaak, de room en het water toe. Kook de pastinaak gaar, pureer tot een crème en breng op smaak met peper en zout. Houd de crème warm. Rooster de hazelnootjes in een pan goudbruin, laat even afkoelen, crunch ze en houd ze apart. Grill het spek rondom bruin en bak de gamba’s en de beukenzwammetjes. Hak ondertussen de peterselie fijn.

Opmaak van het bord

Leg in het midden van het bord de pastinaakcrème. Leg daarbovenop het gegrilde buikspek en ertegen aan de gamba’s. Maak het geheel af met de peterselie, de zwammetjes en de hazelnootjes.

Terug
Nacho
Bastogneparfait met een druppie karamelsaus
Warme brownie