't Zusje
Last minute

Eggs benedict

Geniet van een heerlijke klassieke Egg Benedict met een broiche broodje en bernaisesaus.

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 6 eieren
 • 250 ml witte wijn azijn
 • 40 gram gedroogde dragon
 • 200 gram roomboter
 • 250 gram verse bladspinazie
 • 1 sjalotje
 • 10 peperkorrels
 • Zout en peper molen
 • 2 tenen knoflook
 • 4 stuks brioche broodjes

Hoe pocheer je een ei?

 1. Breng een ruime pan water met een flinke scheut azijn tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!). (azijn zorgt ervoor dat eiwit samentrekt voor een mooi eindresultaat.
 2. Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. 
 3. Breek het ei in het midden van de draaikolk.
 4. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje.
 5. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.

Bearnaisesaus zelf maken doe je zo:

Je maakt de bearnaisesaus in twee stappen: eerst maak je de ‘gastrique’, de smaakbasis, op het laatst de saus zelf. De eerste stap kan ruim van tevoren.

Bearnaisesaus maken stap 1:

Snipper het sjalotje heel fijn. Doe in een roestvrijstalen pannetje azijn, water, het fijngesnipperde sjalotje, een paar peperkorrels (of een flinke draai van de pepermolen) en de gedroogde dragon. Laat dit ongeveer 3 minuten inkoken. Zet het vuur af. Wacht een minuutje.

Bearnaisesaus maken stap 2:

Voeg aan de basis 2 eidooiers toe. Zet het vuur heel zachtjes aan en klop alles flink door met de garde, ongeveer 2 minuten. Voeg dan ongeveer 100 gram in stukken gesneden boter toe en blijf met de garde nog goed doorroeren (ongeveer 3 minuten). Op smaak maken met nog wat zout erbij.

Als het vuur te hoog staat of je het vuur niet op tijd uitzet, kan het zijn dat de saus gaat schiften. Haal de pan dan meteen van het vuur, giet er een paar eetlepels koud water bij en klop als een bezetene met de garde. Je zult zien dat de saus na een halve minuut kloppen weer goed wordt. Even op adem komen, op een nog zachter vuurtje zo nodig nog doorkloppen totdat de saus de juiste dikte heeft bereikt.

Zodra de bearnaisesaus zo dik is als mayonaise, zet je het vuur af. Je kunt de bearnaisesaus eventueel nog warm houden door het deksel erop te zetten.

Spinazie:

1 teentje knoflook

200 gram spinazie

Zout en peper

Bak de spinazie aan in een pan met olie – Laat deze even bakken tot die geslonken is – Maak op smaak met zout en peper.

Toast een brioche broodje na keuze goudbruin in een pannetje met een beetje boter.

Verdeel hierop mooi de spinazie. En leg hier het gepocheerde eitje op, maak het af met hoeveelheid bearnaisesaus na keuze.

Terug
Uienringen
Oosterse kip
Carpaccio volgens ’t Zusje recept